1.04.2024  В Сливен започна седмицата на гората.

  
Източник: www.sliven.bg
Позоваването на източника е задължително.
  

С официална церемония в Сливен започна отбелязването на Седмицата на гората. Зала "Сливен" събра на едно място зам.-министри, народни представители, кметове, представители на горските стопанства от страната, както и от академичните среди. В приветствието си към гостите на събитието кметът Стефан Радев благодари на всички, които работят и отдават своите грижи в опазването на горите на България.

"За мен е истинска чест Община Сливен да бъде домакин на тазгодишната Седмица на гората. Сигурно много хора не си дават сметка колко трудна и комплексна е горската система. Гората е икономика, екология и демография. Тя е и социална политика. Гората е наука. Искам да ви благодаря на всички вас, че с вашите усилия имаме такова добро управление на горите, да ви поздравя затова, че сте отдадени на тази кауза за съхранение, опазване, развитие и устойчивото използване на горите на България", каза Радев.

Зам.-министърът на земеделието, храните и горите инж. д-р Мирослав Маринов благодари на Община Сливен за гостоприемството и за съдействието празникът да бъде отбелязан подобаващо.

"Изразявам своята благодарност към всички лесовъди и горски работници, които със своя труд допринасят за опазването на гората като част от нашето богатство, богато минало и част от бъдещето на новите поколения. Гората е част от нашата история. Без нея сме като дърво без корен. Всяко едно дърво гарантира чист въздух и здравето на всички нас. Гората е живот и обща отговорност", заяви в словото си инж. д-р Маринов.

 
По време на церемонията бяха връчени годишните награди на най-изявените лесовъди и служители по контрола върху дейностите по опазването на горските територии. Кметът Радев връчи отличието за успешно прилагане на принципите на многофункционалност и ефективност при стопанисването на горите. Председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев връчи наградата на третия подгласник на лесовъд на годината.

На събитието присъстваха зам.-министрите на земеделието и храните Георги Тошев, Александър Йоцев, народни представители, областният управител на Сливен Маринчо Христов, гл. комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението, директорът на ОДМВР-Сливен ст. комисар Димитър Величков, кметове на областни градове и общини, представители на горските стопанства, ректори и декани от академичните среди.

Събитието започна с акапелно изпълнение на химна на България, изпят от Добромира Стоянова. За доброто настроение на гостите се погрижиха балет "Адажио" и Ансамбъл за народни песни и танци-Сливен. Церемонията беше съпътствана от изложба на фотографии на Александър Иванов. Сред тях има кадри, които показват работата по укрепване на пороищата в 1914 година, предоставени от фонда на Държавен архив-Сливен.

След церемонията зам.-министър Маринов и кметът Стефан Радев се включиха в инициатива за засаждане на дървета в градинката пред зала "Сливен".

Празникът продължи с концерт на площад "Цар Освободител", организиран от Община Сливен. По повод Седмицата на гората беше разположена шатра на главната улица, от която жителите и гостите на Сливен можеха да си вземат фиданки от явор, махалебка, черен бор, червен дъб. Между сградата на НТС и "Кълбото", паркиран малък фургон предлагаше изненади за най-малките природолюбители.
  Още снимки на страницата на Инфо Туризъм Сливен във Facebook:




Празници, фестивали Театър Куклени спектакли Други представления
Концерти Изложби Спортни прояви Клубни мероприятия Още събития...
Месечен културен афиш Календар на събитията Изминали събития




<< Начало
Е-mail: tourism.sliven@gmail.com    
Copyright © 2024,  Инфо Туризъм Сливен,  Всички права запазени